Yasal Bilgilendirmeler

Dolandırıcılık girişimlerinden korunmak istiyorsanız, lütfen aşağıdaki ipuçlarına dikkat ediniz:

1) Para transferi işleminize ilişkin detayları (MTCN, tutar, gönderilen ülke, alıcı vb. hassas ödeme verilerini) asla üçüncü kişiler ile paylaşmayın.

2) Pahalı veya zor bulunan bir mal için en düşük fiyat gibi gerçek olamayacak kadar güzel bir teklif alıyorsanız; satın almadan önce satıcı ile ilgili tüm referansları kontrol edin.

3) İnternetten kazanılan bir açık artırmada ödeme olarak sadece para transferi ile ödeme kabul eden bir satıcıyla karşılaşırsanız şüphelenmeye başlayın ve şahsı iyice araştırın.

4) Bir piyango veya ödül kazandığınız söyleniyor, ancak ödülü almak için vergi veya komisyon ödemeniz isteniyorsa kesinlikle söylenenlere inanmayın; çünkü yasal kuruluşlar, kazandığınız piyangoyu veya diğer ödülleri almadan önce sizden para talep etmez.

5) Birileri, ilanınıza yanıt olarak kayıp evcil hayvanınızı veya mücevherinizi bulduğunuzu iddia ediyor ve nakliye ücreti veya ödül olarak para göndermenizi istiyorsa; bu kişinin gerçekten evcil hayvanınıza sahip olup olmadığını anlamak için evcil hayvanınız hakkında ilanda bulunmayan bilgiler vermesini isteyin.

6) Mal satıyorsunuz ve istediğiniz fiyattan çok daha fazlasının yazılı olduğu bir çek alıyorsunuz ancak, ekstra tutarı geri göndermeniz isteniyorsa; bankadan çekin gerçek olup olmadığını öğrenmeden ve çeki tahsil etmeden herhangi bir para transferi yapmayın.

7) Düşük maliyetli bir kredi teklif ediliyor ama ücretleri veya ilk birkaç kredi taksitinin ödenmesi isteniyorsa ödeme yapmayın. Çünkü kredi veren kuruluşların, siz krediyi almadan sizden peşin ödeme yapmanızı istemeyeceğini unutmayın.

8) Evde çalışma olanağı, günde sadece birkaç saat, yüzde ona kadar komisyon ile kazanma gibi cazip tekliflerle iş teklifi aldığınızda, bu teklifin size sunduğu az çalışarak çok para kazanma olanağı cazip olsa da bu tekliflerin genelde dolandırıcılık amacıyla yapıldığını unutmayın.

9) Sadece havale karşılığı satış yapan çevrim içi satıcılara karşı dikkatli olun. Birçok yasal satıcı, birden fazla ödeme şeklini kabul etmektedir.

10) Bir satın alım yapmadan önce, satıcıyla ilgili tüm referansları veya “geri bildirimleri” kontrol edin. Yine de referansların ve “geri bildirimlerin” satıcı tarafından oluşturabileceğini ve sahte olabileceğini unutmayın.

Dolandırıcılar, bireyleri finansal olarak cazip görünen duruma inandırıp para transferine ikna etmek için planlar yaparlar. Aslında tek amaçları, şahısların parasını almaktır. Bu nedenle çoğu müşteri, dolandırıldığında finansal bir kazanç sağlayacağı yanılgısına düşer. Genellikle müşteri dolandırıcılığında ortak nokta, göndericinin alıcıyla kişisel bağlantısının bulunmamasıdır.

Şahsen tanımadığınız bir kişiye para göndermeyiniz. Dolandırıcılar, bazen insanları para transfer etmeye teşvik eder. Şu amaçlarla kendisine para göndermenizi isteyen bir kişiye asla para transfer etmeyiniz:

Teyit etmediğiniz bir acil durum

Anti-virüs koruması

Çekiliş veya ödül kazanma iddiası

Vergi ödemesi

Yardım bağışı

Gizli müşteri olarak görevlendirilme

İş fırsatı

Kredi kartı veya kredi ücreti

Göçle ilgili bir konunun çözümlenmesi

Aşağıda bu dolandırıcılık trendlerini ve senaryolarının başlıklarını bulabilirsiniz.

ÖN ÖDEME / ÜCRET BEDELİ ALDATMACASI

Mağdurdan hiçbir zaman sağlanmayan finansal hizmetler için ön ödeme yapması istenir. Ödeme yapıldıktan sonra dolandırıcıya ait iletişim kanalları kapatılır ve söz verilen kredi hiçbir zaman mağdur edilen kişinin eline geçmez.

YARDIM KURULUŞUNA BAĞIŞ ALDATMACASI

Dolandırıcılar doğal afetleri, acil insanî yardım gerektiren hadiseleri fırsat bilerek gönüllü çalışan kuruluşların adını kullanarak temelde duygu sömürüsüne dayanan bağış taleplerini mesajlar, e-postalar ile alıcıya iletirler. Burada unutulmaması gereken husus, yardım kuruluşları, bağışçılarından bir gerçek kişi adına para transferi göndermelerini asla talep etmediğidir.

ACİL YARDIM ALDATMACASI

Mağdur, dolandırıcılar tarafından bir sevdiğinin çok acil yardıma ihtiyacı olduğuna inandırılır. Dolandırıcılar, mağduru hızlı karar almaya iterek endişesinden faydalanırlar.

İŞ VAADİ ALDATMACASI

Mağdur, çok cazip görünen bir iş ilanına başvurur ve hayali iş için kiralanır, akabinde işle ilgili masraflar için bir ödeme talep edilir.

YAŞLILARIN HEDEF OLARAK SEÇİLMESİ

Kendilerini doktor, avukat, savcı gibi tanıtan dolandırıcılar; yaşlı kimseleri arayarak çocukları, torunları veya sevdikleri için kefalet, tıbbî yardım gibi birtakım masraflara ilişkin ödeme gerektiğini söylerler. Konunun önemi ve aciliyeti üzerinden yaşlı kimselerde baskı yaratarak kişileri tuzağa düşürmeye çalışırlar.

GÖÇMENLERİN HEDEF OLARAK SEÇİLMESİ

Dolandırıcılar, kendilerini göçmen bürosu çalışanı olarak tanıtarak kurbanlara ulaşır. Göçmenin kayıtlarında bazı eksikler olduğu, bu eksikliklerin çok ciddi problem doğurabileceği ve kurbanın resmî büroya gelmeden bazı süreçleri başlatabilmek adına ödemeye ihtiyaç duyulduğu yalanı söylenir ve mağdura para transferi yaptırılır.

İNTERNET SATIŞLARI

Herhangi bir alışveriş sitesi ismi kullanılarak gerçekte mağdura hiç ulaşmayacak ürünlerin internet üzerinden satılması yöntemidir. Günümüzde internet üzerinden yapılan açık artırmalar, tüketiciler arasında rağbet görmektedir. Alıcılara, sonsuz çeşitte ürünler arasında seçim yapabilecekleri “sanal” bir pazar sunulmaktadır.

Ancak, internet üzerinden yapılan açık artırmalar, avantajlı olduğu kadar risklidir de. Çoğu alışveriş platformu, ticaretin güvenliğini sağlayacak, potansiyel dolandırıcılık vakalarını önleyecek güvenlik katmanları oluşturmaktadır. Fakat doğrudan isme yapılan para transferi ile teyit edilemeyen bir kaynaktan ürün veya hizmet satın almak, çok risklidir.

Dolandırıcılar sahte reklamlar, linkler, internet siteleri hazırlayarak sözde çok uygun fiyatlı ürünleri kurbanlarına duyurur. Genelde içerikler özensizce hazırlanmış, bir yerden kopyalanmış izlenimi uyandırır. Ürünün fiyatından etkilenip ilgi gösteren müşteriler, dolandırıcılar ile iletişime geçtiğinde ödemenin sadece bir şahsın adına yapılacak para transferi ile olduğunu öğrenirler. Belirtilen kişi adına para transfer eden mağdurlar, asla gerçek ürün ve hizmeti alamazlar.

VERGİ ÖDEMESİ ALDATMACASI

Dolandırıcılar, kendilerini vergi müfettişi/uzmanı vb. bir unvan ile tanıtıp kurban ile iletişime geçerler. Amaç, kurbanı ödenmemiş vergi borcu olduğuna inandırmaktır. Derhal işlemlere başlanmaması halinde kurbanın banka hesaplarına, pasaportuna el konulacağı söylenir. Dolandırıcılar, el koyma işlemlerinin geçici olarak ertelenmesi, sözde prosedür işlemlerinin başlayıp kurbana zaman kazandırılabilmesi için ön ödeme talep ederler. Unutulmamalıdır ki hiçbir resmî daire çalışanı, işlem ücretini doğrudan kendi adına yapılan bir para transferi ile tahsil etmez.

LOTO ŞANS OYUNLARI ALDATMACASI

Kurbana, bir şans oyunu talihlisi olduğu söylenir. Fakat ödülü alabilmesi için vergi, masraf gibi bir takım prosedürsel ödeme işlemlerinin tamamlanması gerektiği söylenir. Bunun için anılan ödemelerin tamamlanması için mağdurdan bir gerçek kişi adına para transferi yapması istenir. Mağdur, daha büyük bir finansal kazanç elde edeceğini düşünerek masraf maliyetlerine katlanır. Ödemeyi gerçekleştirdiğinde ise dolandırılmış olur.

FAZLA ÖDEME ALDATMACASI

Dolandırıcılar, bir ürün veya hizmet alırken karşılıksız veya sahte çek kullanarak olması gereken bedelin üzerinde bir ödeme gerçekleştirir. Bunun neticesinde kurbandan fazla olan ödemenin para transfer servisi aracılığı ile geri gönderilmesi talep edilir. Mağdur, henüz çeki kontrol etmeden dolandırıcı adına para transferi yaparsa tuzağa düşmüş olur.

SAHTE FLÖRT ALDATMACASI

Kurban, internet sitesi veya mobil uygulama üzerinden tanıştığı kişi tarafından duygusal olarak kandırılır, özel bir ilişki yaşadığına inandırılır. Dolandırıcılar, kurban ile görüşmek vaadiyle yol, bilet, vize vb. masraflar için maddi yardım talep ederler. Her seferinde başka bir bahane bularak bir türlü buluşmaya gelemedikleri gibi, talep ettikleri miktarlar da artış gösterir.

KİRALIK MÜLK ALDATMACASI

İnternet üzerinden çok uygun fiyatlı mülk veya araba sattıklarını veya kiraladıklarını söyleyen dolandırıcılar, depozito veya kapora talep ederek kurbanlarını kandırırlar. Sonrasında dolandırıcılar, alıcılara başvuracak çok az yasal yol bırakarak siber alemde kaybolabilirler. ParaQR’ın bu satıcılarla hiçbir ilişkisi olmamasına rağmen, müşterilerimiz bu tür dolandırıcılık faaliyetlerinin kurbanı olabilmektedir.

E-MAİL DOLANDIRICILIĞI

Dolandırıcılar, yemleme olarak bilinen yöntem ile temsilcilere e-posta gönderip bilgisayarlarına sızmaya çalışırlar. Dikkat edilmesi gereken mail bildirimleri şu şekildedir:

Bilinmeyen bir göndericiden gelen e-postalar,

Beklenmeyen/istenmeyen e-postalar,

İçeriğinde jenerik bir açıklama yer alan e-postalar,

Kişisel bilgiler talep eden e-postalar,

Acil ve önemli olduğu algısı yaratılmaya çalışılan e-postalar.

Birer potansiyel dolandırıcılık girişimi olan yukarıda yazılı yemleme mailleri gibi diğer şüphe uyandıran e-posta bildirimlerini temsilcilerin açmaması, bu yolla iletilen linklere tıklamaması, herhangi bir platformda kullanıcı adı, şifre gibi kişisel bilgilerini paylaşmaması gerekmektedir.

1) Web sitemizi, sadece kendinize ait telefon, tabletler ve bilgisayarlarda kullanınız.

2) Web sitemizden "Güvenli Çıkış" butonunu kullanarak çıkış yapınız.

3) Jailbreak veya Root edilmiş cihazlarda uygulamayı kullanmayınız.

4) İnternet üzerinden alternatif ağ ayarlarının ve bağlantı uygulamalarının (VPN-Virtual Private Network, DNS ayarları, TOR tarayıcısı vb.) kurulu bulunduğu bilgisayar ve/veya mobil cihazlar üzerinden web sitemize erişim sağlanması durumunda oluşabilecek her türlü risk ve problemden kullanıcı sorumlu olacaktır.

5) Bilgisayar, telefon ve tabletinize lisanssız veya kaynağı belli olmayan uygulamalar yüklemeyiniz.

6) Şifrenizi doğum tarihi, telefon numarası gibi kolay tahmin edilebilir bilgilerinizden belirlemeyiniz.

7) Online işlemler şifreniz ve giriş bilgilerinizi kimseyle paylaşmayınız, herhangi bir yerde yazılı olarak bulundurmayınız.

8) ParaQR Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş. e-mail ile kesinlikle kişisel bilgilerinizi istemez, e-mail yoluyla hiçbir şekilde kişisel bilgilerinizi paylaşmayınız.

9) Telefon, tablet ve bilgisayarınıza lisanslı ve güncel AntiVirüs programı yükleyiniz. Güvenliğiniz için bilgisayarınızı en güncel AntiVirüs ve AntiSpyWare programlarıyla yetkisiz erişimlere karşı koruyun. Sizden başkalarının şifre bilgilerinize internet üzerinden erişmemesi için bilgisayarınızın güvenliği son derece önemli ve gereklidir. Bunun için en güncel Antivirüs yazılımı ile periyodik olarak bilgisayarınızda zararlı kod taraması yapın. Kullandığınız ya da kullanmayı düşündüğünüz Antivirüs programının güvenilirliğinden emin olmak için AV Comparatives tarafından hazırlanan raporları inceleyebilirsiniz. Güncel olan raporda önerilen programlardan birini tercih edebilirsiniz.

10) Tarayıcınızın son güncel sürümünü kullandığınızı kontrol ediniz.

11) Hesap hareketlerinizi kontrol ederek, şüpheli bir durumla karşılaştığınız zaman mutlaka Çağrı merkezimizden (Tel No: 0850 800 00 77) destek alınız.

12) ParaQR Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş. sizden hiçbir zaman kullanıcı şifrenizi veya cep şifre bilginizi istemez. ParaQR Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş. tarafından aradığını söyleyerek “hesabınızdan/kartınızdan işlem yapıldı. Bilginiz dahilinde değil ise düzelteceğiz” diyerek kullanıcı bilgileriniz istenildiğinde herhangi bir bilgi paylaşmadan görüşmenizi sonlandırınız ve Çağrı merkezimizi (Tel No: 0850 800 00 77) arayınız.

13) SIM kartınızın herhangi bir sebeple kaybolması veya hattınızın kesilmesi durumunda lütfen operatörünüzle iletişime geçiniz.

14) SIM kartınızın herhangi bir nedenle değiştirilmesi durumunda, bizimle iletişime geçerek, uygulamayı yeniden kullanabilmeniz için gerekli yönlendirmeler hakkında bilgi alınız.

15) Cep telefonunuzu kaybetmeniz veya çaldırmanız durumunda bizimle iletişime geçerek, uygulamayı yeniden kullanabilmeniz için gerekli yönlendirmeler hakkında bilgi alınız.

16) Cep telefonunuzu satarken veya değiştirirken tarayıcınız üzerinde kayıtlı olması durumunda kullanıcı bilgilerinizi silmeyi unutmayınız.

1) Her temsilci ve çalışanı ParaQR para transfer sistemini kullanmaya başlamadan önce suç gelirinin aklanması, terörün finansmanı ve dolandırıcılığın önlenmesi eğitimini tamamlamak zorundadır.

2) Temsilci, “Müşterini Tanı” prensipleri çerçevesinde müşteri davranışlarını, işlemlerini ve müşteriden aldığı yanıtları değerlendirir, müşterinin dolandırıcılık kurbanı olduğuna dair şüphe duyarsa, işlemi reddeder.

3) Tüm temsilciler, aşağıda yer alan müşteri davranışlarını analiz etmelidir. Kullanıcılar, aşağıda yer alan müşteri davranışlarına karşı dikkatli olmalı, potansiyel bir dolandırıcılık girişiminin önüne geçmek adına müşteriye ilave sorular sormalıdır.

3.1) Endişeli veya şaşkın görünen müşteriler, özellikle yaşlılar ve bağımlı yetişkinler,

3.2) Para transfer hizmetini kullanan birine göre aşırı heyecanlı müşteriler,

3.3) Acil durum sebebiyle para gönderen fakat duruma ilişkin çekinceleri olan müşteriler,

3.4) Tanımadığı birine ilk defa para gönderen müşteriler,

3.5) Telefon pazarlaması ile ürün satın alacağı yanılgısına düşen müşteriler.

3.6) Hayatında ilk defa bu kadar büyük bir meblağ transfer eden, bu sebeple gergin, heyecanlı müşteriler,

NOT: Tüm yaşlı ve yardıma muhtaç kişilere, para transfer etmek istedikleri kişiyi tanıyıp tanımadıkları sorulmalıdır. Çünkü bu kişiler, dolandırıcıların kolayca hedefi olabilmektedir.

4) Temsilciler ve hizmet noktaları da doğrudan dolandırıcıların hedefi olabilir. Dolandırıcılar, temsilciyi arayarak bilgisayar sistemine erişim sağlamak için çalışanları ikna etmeye çalışırlar. Bir kez erişim sağladıklarında ise temsilciyi maddî kayba uğratabilecek para transferleri gerçekleştirirler. Aşağıda bu girişimlere yönelik yaygın metotlardan bahsedilmiştir.

4.1) Uzaktan erişim kandırmacası: Dolandırıcı, temsilciyi arayarak kendisini ParaQR teknik çalışanı olarak tanıtır. Bir güncelleme çalışması kapsamında bilgisayara uzaktan bağlanması gerektiğini söyler. Uzaktan erişime izin verilir ise tüm kontrol dolandırıcının eline geçmiş olur.

4.2) Bilgisayara sızma: Dolandırıcı, temsilciyi arayarak/e-posta atarak kendisini ParaQR yetkilisi olarak tanıtır. Bu durum, tuzak linklere tıklanması, e-postaların açılması sonucunda kullanıcı ID ve şifresinin yetkisiz kişilerle paylaşılmasına sebep olabilir.

4.3) Test işlem kandırmacası: Dolandırıcı, temsilciyi arayarak kendisini ParaQR yetkilisi olarak tanıtır. Sistemin doğru çalıştığını kontrol etmek amacıyla bir veya birkaç adet test mahiyetinde giden para işlemi yapması yönünde kullanıcıyı yönlendirir. Kullanıcı talimatları izler ve işlemleri gerçekleştirir ise dolandırılmış demektir. Bunlar, işlem bedeli tahsil edilmeden gerçekleşen, maddi zarara sebep olan dolandırıcılık işlemleridir.

4.4) Kod girişi: Dolandırıcı, temsilciyi arayarak kendisini ParaQR yetkilisi olarak tanıtır. Dolandırıcı, sözde göndereceği formun doldurulmasını talep eder. Formda, hassas ödeme verileri ve müşteri kişisel bilgileri gibi işlem güvenliği ve gizliliğini sağlayan bilgiler istenir ve bu bilgiler ile tutarlar tahsil edilmeye çalışılır.

ParaQR Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş. web sitesine yönelik yasal uyarılar:

1) ParaQR Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş. web sitesinde yer alan tüm içerik, görüş ve bilgiler ParaQR Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş. tarafından, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan ve üçüncü kişilerden elde edilen bilgi ve veriler kullanılarak hazırlanmıştır.

2) ParaQR Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş. web sitesinde yer alan içerik, görüş ve bilgiler sadece bilgi ve gösterge amaçlı olup, hiçbir şekilde veya suretle alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Bu sebeple okuyucuların; bu siteden elde edilen bilgi/görüş ve içeriklere dayanarak hareket etmeden önce, bilgilerin doğruluğunu teyit etmeleri/ettirmeleri önerilmektedir.

3) ParaQR Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş. gerek üçüncü kişilerden gerekse güvenilir kaynaklardan elde edilen ve web sitesinde yer alan bu bilgilerin doğru, eksiksiz ve değişmez olduğunu garanti etmediği gibi bu kaynaklardan edinilen görüş ve düşünceler ParaQR Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.’ yi bağlamamaktadır. Okuyucuların bu bilgilere dayanarak aldıkları kararlarda sorumluluk tamamen kendilerine ait olup bilgilerin eksikliği ve yanlışlığından ParaQR Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş. hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

4) Ayrıca, ParaQR Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş. çalışanlarının ve danışmanlarının, web sitesinde yer alan içerik, görüş ve bilgiler dolayısıyla ortaya çıkabilecek, doğrudan veya dolaylı zararlarla ilgili herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

5) Okuyucunun, ParaQR Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş. web sitesine girmesi veya web sitesinde yer alan herhangi bir bilgiyi kullanması, yukarıda belirtilen koşulları kabul ettiği anlamına gelmekte olup, ParaQR Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş. gerek bu yasal uyarıda yer alan koşulları ve hükümleri, gerekse de web sitesinde yer alan her türlü içerik, görüş ve bilgiyi önceden bir ihbara gerek kalmaksızın değiştirme ve güncelleme hakkına sahiptir.

 

TCMB’ ye İlişkin Bilgiler

Yetkili Denetim Organı: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)

Telefon: (+90 312) 507 50 00

Faks: (+90 312) 507 56 40

Adres: Hacı Bayram Mah. İstiklal Cad. No:10 06050 Ulus Altındağ Ankara

Web Adresi: www.tcmb.gov.tr

5549 Sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’un 15. Maddesi Gereğince;

 

ParaQR tarafından sunulan hizmetler yalnızca ParaQR’ da hesap açmış kişiler tarafından kullanılabilir. Kullanıcılar ParaQR hesaplarının kullanımına ilişkin kendisine verilen şifreleri üçüncü kişilere veremez, hesaplarını üçüncü kişilere kullandıramaz.

 

Kullanıcı tarafından bir başka kişi adına ya da hesabına hareket edilen haller bakımından, 5549 Sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’un 15. Maddesi’ne uygun olarak, hesabına işlem yapılan tüzel ya da gerçek kişinin kimlik bilgileri derhal ve yazılı olarak ParaQR'a bildirilir.

 

ParaQR hesaplarını başka kişilere kiralayanlar veya hesaplarının üçüncü kişiler tarafından kullanılmasına izin verenler, başkası adına hareket ettikleri halde bunu ParaQR' a bildirmeyenler 5549 sayılı Kanun’un 15’inci maddesini ihlal etmiş olacaklarından haklarında altı aydan bir yıla kadar hapis veya beş bin güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılır.

 

ParaQR Kullanıcıların hesaplarını başka kişilere kullandırılıp kullandırılmadığını kontrol edebilir ve şüphe halinde hesapları geçici veya kalıcı olarak dondurabilir, askıya alabilir veya kapatabilir.